4. Ensimmäinen oli kuin leijona, mutta sillä oli kotkan siivet. Minun sitä katsellessani reväistiin siltä siivet, ja se nostettiin maasta pystyyn ja asetettiin kahdelle jalalle niinkuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän.
5. Ja katso, oli toinen peto, joka oli karhun näköinen. Se nostettiin toiselle kyljellensä, ja sillä oli suussa kolme kylkiluuta, hammasten välissä; ja sille sanottiin näin: "Nouse ja syö paljon lihaa".
Uutisartikkelin suomensi: Olli R.
-----------------------------
Seitsemän syytä miksi Putin ei luovu Ukrainasta
By Peter Coy February 21, 2014
Bloombergin Henry Meyer'illä on ylimääräinen artikkeli tänään hupenevista vaihtoehdoista joita Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on saatavilla, jonka Sotshin olympialaisten ajankohtaa on varjostanut verinen sekamelska naapurimaa Ukrainassa.
Russian President Vladimir Putin at the 2014 Winters Olympics in Sochi |
Bloombergin Henry Meyer'illä on ylimääräinen artikkeli tänään hupenevista vaihtoehdoista joita Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on saatavilla, jonka Sotshin olympialaisten ajankohtaa on varjostanut verinen sekamelska naapurimaa Ukrainassa.
Mutta niin paljon kuin tilanne näyttääkin karkaavan käsistä, on vaikea kuvitella, että Putin vain kävelee pois ja jättää Ukrainan oman onnensa nojaan. Tässä on seitsemän syytä, miksi:
Ylpeys: Putin sanoi vuonna 2005, että Neuvostoliiton romahtaminen oli 20. vuosisadan ”suurin geopoliittinen katastrofi”. Tästä näkökulmasta, Ukrainan salliminen liukua pois Venäjän vaikutuspiiristä ei tekisi Putinista yhtään parempaa kuin Mihail Gorbatshovista, joka johti neuvostoimperiumin hajoamista vuonna 1991.
Kaupankäynti: Putin haluaa Ukrainan liittyvän Venäjän alullepanemaan Tulliliittoon Valko-Venäjän, Kazakstanin, ja pian, Armenian kesken. Tulliliitto on hänen vastauksensa Euroopan Unionin paljon suurempaan kaupparyhmittymään. Itseasiassa nykyiset mielenosoitukset puhkesivat sen jälkeen kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh, Putinin liittolainen, kiertyi pois Euroopan Unionin yhdentymissopimuksesta viime marraskuussa ja valitsi Venäjän sen sijaan.
Historia: Venäjällä ja Ukrainalla on syvät historialliset yhteydet mennessämme ajassa taaksepäin Kiovan Venäjän valtakuntaan, jonka kunnian päivät olivat 11. ja 12. vuosisadoilla. Russiapedian mukaan, Kiovan Venäjää ”on perinteisesti pidetty Venäjän valtion alkuna ja Valko-Venäjän sekä Ukrainan kantaisänä.”
Asema itsenäisenä valtiona: Vuonna 2008, venäläinen taloussanomalehti Kommersant siteerasi lähdettä NATO-maan valtuuskunnassa joka lainasi Putinia joka oli sanonut presidentti George W. Bushille: ”Sinä ymmärrät, George, että Ukraina ei ole edes valtio.” Suurinta osaa aikaa 900 vuodesta jotka edelsivät itsenäisyyttä vuonna 1991, se ei ollut. Osia siitä mikä nykyisin on Ukraina hallittiin Puolan, Liettuan, Krimin kaanikunnan, Itävalta-Unkarin, Saksan, ja tietysti Venäjän toimesta. Vuonna 2009 Putin hyväksyvästi noteerasi kuvauksen Ukrainasta ”Pikku Venäjänä”. Jos Putin ei näe Ukrainaa todellisena valtiona, hän vähemmän todennäköisesti kunnioittaa sen itsenäisyyttä.
Krim: Krimin niemimaa, Ukrainan eteläinen osa Mustallamerellä, oli osa Venäjää vuoteen 1954 asti, jolloin se luovutettiin Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle NL:n korkeimman neuvoston puheenjohtajiston toimesta, oletettavasti vahvistamaan veljellisiä siteitä, vaikka sillä oli venäläisenemmistöinen väestö. Historioitsijat eivät ole vieläkään varmoja siitä miksi Venäjä antoi pois Krimin, mutta Putin ei todennäköisesti anna tuon lahjan erkaantua liian kauaksi Venäjästä.
Laivasto: Venäjän Mustanmeren laivaston päämaja sijaitsee Sevastopolin kaupungissa Krimin niemimaalla (joka on vähemmän kuin 200 mailia Sotshista luoteeseen). Jos epäystävällinen Ukrainan hallitus päättäisi vuokrasopimuksen, Venäjä olisi pakotettu siirtämään sen sotilastukikohtansa itään Novorossijskiin. Joulukuussa, Venäjä houkutteli tarjousta halvemmasta maakaasusta Ukrainalle vastineeksi paremmista ehdoista sen vuokrasopimukseen Sevastopolissa.
Energia: Maakaasun myynti Eurooppaan on keskeinen ulkomaisen vaihtokaupan lähde Venäjälle, ja suuri osa tuosta kaasusta kulkee Ukrainan lävitse. Se haluaa pitää näitä maakaasuputkia ystävällisissä käsissä. Mutta Venäjän Gazprom-yhtiö (GAZP:RM) on myös vähentämässä riskejään rakentamalla uuden South Stream -maakaasuputken joka kulkee Mustanmeren merenpohjaa pitkin Venäjältä Bulgariaan, ohittaen Ukrainan.
Josif Stalin alisti raa'asti Ukrainan 1930-luvulla, likvidoiden varakkaita maanviljelijöitä jotka tunnettiin kulakkeina. Putin ei ole Stalin, mutta kenenkään ei pitäisi olettaa että hän antaa Ukrainan mennä ilman taistelua.
Coy on Bloomberg Businessweek'in taloustoimittaja. Hänen Twitter-kahvansa on @petercoy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti