----------------------
New Age -mystiikka – ei mitään uutta, osa 1
T. A. McMahon
February 1, 2016
1970-luvun puolivälissä Dave Hunt kirjoitti kirjan kristinuskoon kääntyneen Paul Gupta'n elämästä, joka perusti Hindustanin raamattuinstituutin. Tästä elämäkerrasta alkoi Dave'n hindulaisuutta ja idän uskontoja koskeva tutkimustyö. Kohta sen jälkeen Dave tapasi entisen hindugurun, joka oli kääntynyt kristinuskoon ja teki yhteistyössä hänen kanssaan kirjan nimeltä Death of a Guru (Gurun kuolema, Karas-Sana 1979, 5. painos 2002). Tuohon aikaan New Age-liike (NAM) käynnistyi USA:ssa.
New Age -liikkeen määritteleminen on aika haastavaa ottaen huomioon siihen sisältyvät erilaiset näkökulmat ja vaikutteet, mutta sen perusopetusten juuret ovat Idän mystiikassa. Uusiaikalaiset julistavat myös yleistä uskoa sellaiseen, jolle on annettu nimi ”ikuinen viisaus”, ohjaava periaate, että kaikki uskonnot pohjimmiltaan palvovat samaa Jumalaa, joka määritellään ”Perimmäisenä Todellisuutena (Ultimate Reality). NAM sulkee piiriinsä huikean valikoiman ihmisiä, ideoita, teemoja ja käytäntöjä, kaikki korostaen ei-fyysistä/henkimaailmaa. Muutamia liikkeen vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ovat Helena Blavatsky, Marilyn Ferguson, Teilhard de Chardin, Deepak Chopra, Dr. Oz, Benjamin Creme, Michael Harner, Barbara Marx Hubbard, Shirley MacLaine, Aleister Crowley, Timothy Leary, Yogi Bhajan, Helen Schucman, Neale Donald Walsch, Marianne Williamson, Ken Wilber, Oprah Winfrey ja Maharishi Mahesh Yogi.
Uskomuksia ja käytäntöjä ovat vaihtoehtoiset parantamismenetelmät, astrologia, henkienergiat, mietiskely, parapsykologia, noituus, jooga, kvanttimystiikka, Gaian ja jumalattaren palvonta, jälleensyntyminen, UFO:t, kanavointi, karma, hallusinogeeniset huumeet, feng shui, tietoisuuden muutostilat, taistelulajit, spiritualismi, kabbala, transpersonaalinen psykologia ja inhimillinen mahdollisuusliike (human potential movement).
1980-luvun lopulla kirjoitimme Dave Hunt'in kanssa kirjan America, The Sorcerer’s New Apprentice: The Rise of New Age Shamanism (Amerikka – Noidan uusi oppipoika: Uuden Ajan shamanismin nousu). Tuon kirjan kirjoittamisen motivaatio ja tarkoitus oli antaa kristityille parempi ymmärrys siitä, mitä NAM ja Idän mystiikka kokonaan ovat. Olimme hyvin huolissamme, että paljon sellaista, mikä oli selvästi New Age'iä, oli tulossa kristikuntaan ja saamassa otteen. Kaikki eivät kuitenkaan yhtyneet huolestumiseemme, mukaanlukien eräs kristillinen uskonpuolustajakirjailija, joka ilmoitti, että olimme ”sepittäneet koko idean New Age -liikkeestä”. Niin yllättävää, kuin se olikin sellaiselta, joka tunnusti edistävänsä erottamista, se joka tapauksessa korosti tarvetta valistavalle teokselle, joka selittäisi, mitä NAM uskoo ja harjoittaa, sen fyysisiä ja hengellisiä vaaroja ja kuinka sen uskonnolliset käsitteet ovat täysin vastakkaiset raamatulliselle kristinuskolle.
Kuten on sanottu, niin New Age -liikkeen perimmäinen todellisuus on persoonaton energiavoima, josta kaikki koostuu. Vaikka tälle energialle on eri nimiä (ki, chi, qi, prana, mana, barakah, innate) niin sitä kuvaillaan jumalasanastossa panteismina, joka on opetus, että kaikki maailmankaikkeudessa koostuu Jumalasta. Tämä laajalle levinnyt uskomus selvästikään ei kuvaile Raamatun esittämää persoonallista ääretöntä Jumalaa. Sitäpaitsi, jos Jumala olisi kaikki ja kaikessa, niin ”se” olisi termodynamiikan toisen lain alainen, mikä tarkoittaa, että tuo energia on väistämättä degeneroitumassa kohti lopputilaa. On selvää, että ikuinen Raamatun Jumala ei ole persoonaton energiavoima.
Monet tänä päivänä uskovat, että New Age -liike itse on entropian eli taantumuksen tilassa. Asia on päinvastoin! Vaikka nimestä ei ehkä hössötetä, kuten 30 vuotta sitten, niin sen uskomukset ja harjoitukset ovat yleisemmin hyväksyttyjä kuin koskaan. Se tuskin olisi merkittävää, jos tarkastelisimme vain Intiaa ja Kauko-Idän maita, joissa vallitsevat uskonnot vuosituhansien ajan ovat keskittyneet hengelliseen energiavoimaan. Ei, vaan se on ”kristitty” Länsi, jonka Itä on vietellyt järkyttävässä laajuudessa. Vaikka ne juonet, jotka ovat tuoneet tämän hengellisen tulvan, ovat liian lukuisat tähän kaksiosaiseen artikkeliin, niin tunnistamme joitakin tärkeimmistä. Ja tietysti annamme profeetallisen Jumalan Sanan korostamaan tosiasiaa, että se, mitä tapahtuu, on tuskin sattumaa, vaan itse Saatanan, Jumalan päävastustajan, orkestrointia. ”Mutta Henki sanoo selvästi, että tulevina aikoina moniaat luopuvat uskosta ja noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppeja” (1. Tim. 4:1).
”Villitsevät henget ja riivaajien opit” voivat tänä päivänä tuntua monista kristityistä liian törkeältä ilmaisulta. Ymmärrettävästi reaktio voi johtua joidenkin palvelutyöjärjestöjen maineesta ”löytää” Saatana kaikessa ja kaiken takana. Vai voisiko olla niin, että useimmat kristityt tänä päivänä eivät vain tunne Raamattua eli Raamatun profetian voimassaoloa. Nuo sanat, jotka Paavali kirjoitti Timoteukselle, eivät olleet hänen omia ajatuksiaan, vaan Jumalan Paavalille Pyhän Hengen kautta antamia sanoja. Kuten Paavali kirjoitti tessalonikalaisille: ”Ja sentähden me myös lakkaamatta kiitämme Jumalaa siitä, että te, kun saitte meiltä kuulemanne Jumalan sanan, otitte sen vastaan, ette ihmisten sanana, vaan, niinkuin se totisesti on, Jumalan sanana, joka myös vaikuttaa teissä, jotka uskotte” (1. Ts. 2:13). Näemme sen, minkä pitäisi olla selvää Raamatusta: ”Villitsevät henget ja riivaajien opit” heijastavat Saatanan valheita aivan hänen yhteydenpitonsa alussa ihmiskunnan kanssa ja muodostivat 1) Jumalan käskyn torjumisen Aadamille, ettei tämä söisi määrätyn puun hedelmää Eedenin paratiisissa, joka aiheuttaisi kuolemanrangaistuksen hänen tottelemattomuudestaan ja 2) viettelevän tarjouksen Eevalle, että hän ja Aadam olisivat ”kuin jumalia.” Nämä omapäiset ja jumalaa matkivat opit ovat todella riivaajien inspiroimia ja aivan keskeinen osa New Age -liikettä ja Idän mystiikkaa.
Useimmat ovat tietoisia, että 1970-luku oli aikaa, jolloin protestoitiin sotaa vastaan, käytettiin psykedeelisiä huumeita, hippi-liike vaikutti, sota loppui Vietnamissa, Beatles'ien suosio oli valtava ja nuoret yrittivät ”löytää itsensä.” Se yritys johti monet Lännestä Intiaan. Harvat kuitenkin tietävät, että tuohon aikaan oli myös käynnissä valtava lähetystyö Idästä Länteen käännyttämään ”kristittyjä” hindulaisuuteen levittämällä sen uskomuksia ja harjoituksia. Kirjassaan Yoga and the Body of Christ (Jooga ja Kristuksen ruumis), Dave Hunt kirjoitti: ”Idän Hindugurut, kuten Maharishi Mahesh Yogi, Baba Muktananda, Yogananda, Yogi Bhajan, Vivekananda, Bhagwan Shri Rajneesh, ja suuri joukko muita olivat tyytyväisiä kuullessaan 50-luvulla ja 60-luvun alussa, että suosittujen psykedeelisten huumeiden käyttämisen kautta miljoonat länsimaalaiset kokivat ruumiittoman todellisuuden, jonka olemassaolon länsimainen tiede oli kauan kieltänyt. He tunnistivat nopeasti, että valtaisat markkinat heidän opetuksilleen olivat avautuneet Lännessä. New Age -liike oli synnytetty. Jooga, jota Idässä kerran harjoittivat vain ”pyhät miehet,” tehtiin saatavaksi Lännen suurille joukoille ja se levisi pian kaikkialle jopa kirkkoihin ja evankelikaalien keskuuteen.
“Kutsu kiiri hinduille ja joogan harrastajille: 'New Age -liike...on hyväksynyt Idän suuret ideat....Valloittakaamme Amerikan kampukset aseenamme Vedanta -näky' [kirjasta America: The Sorcerer’s New Apprentice, p. 281]. Harvat, jos kukaan, ymmärsivät, että Länsi oli joutunut historian laajimman ja menestyksellisimmän lähetystyökampanjan uhriksi... Useimmista länsimaalaisista oli vaikeaa ajatella näitä hymyileviä, kumartelevia, nöyristeleviä ja muka ennakkoluulottomia jogeja, swameja ja lamoja lähetyssaarnaajina, jotka olivat päättäneet levittää mystistä evankeliumiaan. On suuri yllätys, että maailman suurin lähetysjärjestö ei ole kristillinen, vaan hindulainen – Intian Vishva Hindu Parishad (VHP)” (Hunt, Yoga and the Body of Christ, s. 12).
Nuo gurut löysivät yleisönsä kaikkialta Lännestä, collegeiden kampuksilta aina Hollywood'iin. Kukaan ei kuitenkaan ollut menestyvämpi (eli petollisempi), kuin Beatles'ien guru Maharishi Mahesh Yogi. Brittiläisen pop-ryhmän yleisön huomioon saattamana hän esitteli uskonnollisia käsityksiään ja harjoituksiaan ”hengellisenä uudistusliikkeenä.” Vastustus kuitenkin nousi hänen tehokkaita yrityksiään vastaan saada ohjelmansa julkisiin kouluihin. Kun tuomioistuimet estivät sen, hän antoi sille uuden nimen “The Science of Creative Intelligence (Luovan älyn tiede)” ja myöhemmin Transcendental Meditation (TM = transsendenttinen mietiskely). Tuo menestys oli vailla vertaa ja antoi perusjuonen hindulaisuuden edistämiselle Lännessä: naamioida sen uskonnolliset juuret pseudotieteen sumuun; julistaa, että se edistää itsensä kehittämistä, terveyttä, mielenrauhaa, jopa ”hengellistä parantamista” niin kauan, kuin on ”ei-uskonnollista!”
Yksi New Age -liikkeen puoli, joka vahvisti sen hyväksymistä Lännessä, oli materialismin luoma hengellinen tyhjiö, kun se ei onnistunut tieteellisenä vastauksena ratkaisemaan ihmiskunnan lisääntyviä ongelmia. Arjen tasolla monet ymmärsivät, että aineellisen kaman omistaminen ei tuonut sitä onnellisuutta ja mielenrauhaa, joita luulivat sen tuovan. Joten ”hengellinen/mystinen” ratkaisu oli kypsä hyväksyttäväksi ja suuret joukot liittyivät siihen, varsinkin, kun siinä ei ollut liitteenä ”vastuuta eikä tuomitsevia säikeitä”. Silti siinä oli tärkeä ”säie”, joka rationaalisen länsimaisen mielen oli hyväksyttävä.
Hindulaisuudessa maailmankaikkeuden fyysinen todellisuus ei ole todellinen lainkaan. Se on maya, illuusio, josta pakeneminen on joogan päämäärä. Idän mystiikan mukaan aito todellisuus löytyy ei-fyysisestä maailmasta. Joillekin Lännessä annettiin aavistus, että näin voisi olla, perustuen heidän kokemukseensa tietoisuuden muutostilojen saavuttamisesta psykedeelisten huumeiden kautta. Timothy Leary ja Aldous Huxley johtivat tuota mieltä laajentavaa huumeparaatia tietämättä tai kieltäen sen tuhoisat fyysiset (ja hengelliset) seuraukset. Silti nuo ”huonot matkat” avasivat ovet selälleen guruille, jotka opettivat muka harmittomia menetelmiä saavuttaa jokin sellainen, jonka väittivät olevan korkeampi tietoisuus.
Mitä siis gurut, Idän mystikot ja NAM -johtajat kauppaavat Lännessä? Vaikka ”ikuinen viisaus” tuhansien vuosien aikana ei näytä ratkaisseen Idän laajoja ongelmia, niin tuleeko meidän hyväksyä sen väite, että se tulee valtavasti parantamaan Länttä? Ihan oikeasti? Se ei ole toiminut puhtaimmissa muodoissaan Idässä. (Hiljattainen The Times of India'n kommentti syntyperäiseltä intialaiselta julisti: ”Olen vakuuttunut, että me kuulumme maailman turmeltuneimpiin yhteiskuntiin. Ja se vain pahenee.”) Tuleeko meidän nyt uskoa, että Lännessä harjoitettavat homogenisoidut versiot (kuten Doga [jooga koirille], snowga [jooga ja lumilajit], naurujooga ja SUP-jooga [joogaa melottavalla lainelaudalla] tuovat ratkaisun Amerikan vaivoihin?
Jälleen, mitä mainostetaan? Se on käsitys, että fyysinen maailma on illuusio, s.o. aito todellisuus on ei-fyysisessä maailmassa, johon mennään keskeyttämällä normaali tietoisuus. Tämä keskeyttäminen toteutetaan kokemalla tietoisuuden muutostila ensisijaisesti huumeiden ja/tai mietiskelyn kautta.
Ehdotan, että normaalin tietoisuuden keskeyttämisen asemesta soveltaisimme raamatullista mietiskelyn määritelmää, joka tarkoittaa välitettävän syvää harkitsemista. Gurujen filosofiat ym. yrittävät vakuuttaa meille, että tietoisuuden korkeamman tilan saavuttaminen on paljon parempi kuin säilyttää normaali tilamme, joka muka estää meitä tiedostamasta, että me kaikki olemme osa Jumaluutta. Lisäksi he väittävät, että tavanomainen tietoisuutemme estää meitä kokemasta jatkuvaa rauhaa ja autuutta elämässämme.
Pitäisikö meidän sitten viettää ajastamme suurin osa tai kaikki muuttuneessa tietoisuuden tilassa? Intiassa on jogeja, jotka tekevät niin. On ironista, että niiden, jotka toimivat normaalissa tietoisuuden tilassa, täytyy täyttää heidän fyysiset tarpeensa. Ei tarvita paljon ymmärrystä tunnistamaan hirveät seuraukset, jos yrittää elää elämäänsä vaihdellen tietoisuuden tilasta toiseen.
Alkamisensa jälkeen New Age -liike ei koskaan ole selvinnyt käsittelemään hengellisesti monenkirjavien opetustensa ja harjoitustensa käytännöllisiä puolia. Se on vain puskenut eteenpäin, ikäänkuin olisi itsestään selvää, että hengellinen ruoho on vihreämpää toisessa todellisuudessa. Mutta se oli silloin. Ovatko maailma ja Länsi menneet eteenpäin? Eivät aivan. Kuten mainitsin alussa, niin nimi “New Age Movement” voi olla tänä päivänä vähän käytetty, mutta sen sisältö on piilotettu näkyville ja sen siemenet juurtuneet näköjään kaikkialle.
Ensi kuussa, jos Herra suo, otan esille joitakin Idän mystiikan monista manifestaatioista – erityisesti ne syvät jalansijat, joita käsitteet ja käytännöt ovat tehneet evankelikaaliseen seurakuntaan. Niin järkyttävää, kuin se onkin, se joka tapauksessa on vahvistettu profetioissa, jotka liittyvät luopumukseen, jonka Raamattu ilmoittaa tapahtuvan Herran paluun edellä. Niiden monien jakeiden joukossa, jotka osoittavat tämän luopumuksen, ovat 2. Tim. 4:3-4: ”Sillä aika tulee, jolloin he eivät kärsi tervettä oppia, vaan omien himojensa mukaan korvasyyhyynsä haalivat itselleen opettajia ja kääntävät korvansa pois totuudesta ja kääntyvät taruihin” ja Luuk. 18:8: ”Kuitenkin, kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?” Vaikka tuo tila on ennustettu, se on lausunto, joka viittaa kristikuntaan kollektiivisesti – ei yksilökristittyihin. Toisin sanoen, luopumus todella tapahtuu ja tarttuu ehkä useimpiin kristittyihin, mutta jokaista pidetään henkilökohtaisesti vastuullisena vaelluksestaan Herran kanssa. Lopunajan petos ei viettele jokaista kristittyä.
Aivan kuten Beatles'it olivat tärkein ponnahduslauta Maharishi Mahesh Yogi'n Idän mystiikan käynnistämiselle, niin myös elokuva Star Wars, joka ensiesitettiin vuonna 1977, teki suosituksi uskonnollisen käsityksen Jumalasta voimana. George Lucas, Star Wars'in luoja, kertoi Bill Moyers'ille, että häntä oli askarruttanut lapsuudesta saakka maailman uskontojen lukumäärä ja hän päätteli niiden kaikkien palvovan samaa Jumalaa. Siitä hän päätyi Voiman ikuiseen viisauteen, johon uskoo kaikkien uskontojen mahtuvan. Hän ei selvästikään tarkoittanut raamatullista kristinuskoa; silti tuo totuus on tuskin vaimentanut maailman innostusta persoonattomaan jumalaan, joka ei pidä ketään vastuullisena.
Vaikka Lucas ei enää valvo sitä, mitä loi 38 vuotta sitten, niin Voima on palannut ja on ehkä vaikuttavampi, kuin kaikissa aiemmissa filmisarjoissa. Alkumenestyksensä perusteella elokuvasta Star Wars: The Force Awakens (Tähtien sota: Voima herää) on tulossa elokuvahistorian suurin kassamenestys. Niille elokuvan katselijoille, jotka eivät ehkä tiedä, mikä se Voima oikein on (en osaa kuvitella kuka se voisi olla, mukaanlukien valosapelia heiluttavat hyvin nuoret yksilöt), niin sitä selitetään kautta filmin, kuten Han Solo'n perusopetuksessa. Tämä on todellakin jo nähtyä New Age -mystiikkaa.
Vaikka voi odottaa maailman herkuttelevan New Age'in tarjoamalla taivaspiirakalla, niin on sekä järkyttävää että masentavaa nähdä kristittyjen soveltavan siihen vain vähän tai lainkaan raamatullista erottamista. Ensi kuussa: ”Kristillistetty” itämainen mietiskely, ”kristillistetty” jooga ja niihin liittyvät ”kristillistetyt” harjoitukset.
TBC
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti