Sivuja

Donald Trumpista artikkeleita ja sivustoja

Pastori J.D. Farag'in profetiapäivityksiä vuosilta 2014-20

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Itsemurha-epidemia Amerikassa ja muualla merkkinä yhteiskunnan raaistumisesta ja arvojen kovenemisesta

Tässä tuore suomentamani Watchman Warning -raportti Hal Lindsey'lta, joka on tunnettu amerikkalainen evankelista ja eskatologi. Tässä kirjoituksessaan pastori Lindsey tarttuu hälyttävään yhteiskunnalliseen aikainmerkkiin kun itsemurhien määrät kautta maailman ovat nousussa. Tämä itseänikin läheltä liippaava aihe on tärkeä, koska yhä nuoremmat tekevät itsemurhia ja Amerikassa on TV-ohjelmia, jotka epäsuorasti jopa kannustavat nuoria itsemurhan tekoon eräänl. kostotoimena. Tällainen ihmisten vajoaminen alaspäin on ennustettu Raamatussa, koska luopumus kristillisistä arvoista on leimallista viimeisille päiville. Toivon hakeminen Kristuksesta on unohtunut ja silloin epätoivo saa ylivallan.

----------------------

Itsemurha-epidemia
Suicide Epidemic

By Hal Lindsey 18.5.2017

http://www.hallindsey.com/ww-5-18-2017/

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksien (CDC) mukaan viime vuonna ihmisiä kuoli enemmän itsemurhaan kuin auto-onnettomuuksissa. Yleensä assosioimme itsensä tappamisen nuoriin, mutta se läpäisee ikä-, rotu- ja kulttuurilinjat. Se vaikuttaa yhteiskuntaan odottamattomilla tavoilla. Foreign Policy -lehti julkaisi artikkelin otsikolla, ”America's Suicide Epidemic Is a National Security Crisis (Amerikan itsemurha-epidemia on kansallinen turvallisuuskriisi).”

Mutta se ei ole vain amerikkalainen ilmiö. Maailman terveysjärjestön mukaan maailmanlaajuiset itsemurhamäärät ovat nousseet yli 60 prosentilla viimeisen 45 vuoden aikana. Vuosittain lähes miljoona ihmistä onnistuu riistämään hengen itseltään. Mutta tämä luku on miltei varmasti näin alhainen siksi, että monissa kulttuureissa vallitsee äärimmäinen leimautumisen riski itsemurhan takia. Ihmiset näissä paikoissa tappavat itsensä tavoilla, jotka näyttävät vahingoilta, tai perhe peittelee sitä jälkeenpäin.

Epidemia saavutti uuden ulottuvuuden kun saimme tietää noin 8-vuotiaasta pojasta, joka ilmeisesti riisti itseltään hengen Cincinnati'ssa. Äärimmäisen väkivaltaisessa koulukiusaamisessa, poika oli hakattu tajuttomaksi. Koulu soitti hänen äidilleen. Äiti lähti hakemaan poikaansa, ja molemmat koulun virkailijat ja poika kertoivat hänelle, että hän oli ”pyörtynyt”.

Hän näytti kunnossa olevalta, joten äiti vei hänet kotiin. Kun poika alkoi oksentamaan myöhemmin, äiti vei hänet sairaalaan. Lääkärit totesivat siellä, että hänellä oli vatsavaiva, ja he lähettivät pojan kotiin. Tässä vaiheessa eivät lääkärit eivätkä äiti tienneet, että lapsi oli hakattu ja makasi tajuttomana koulun lattialla yli seitsemän minuuttia.

Hän pysyi kotona koulusta seuraavan päivän ajan, palasi kouluun sen päivän jälkeen, ja sitten tultuaan kotiin hän hirtti itsensä solmiolla. Kaikilla mittareilla hän oli valoisa ja onnellinen poika. Hänen hyökkääjänsä oli haukkumassa muita lapsia, ja tämä poika lähestyi häntä ilmeisesti yrittäen ratkaista asiat kättelemällä. Silloin alkoi julma hyökkäys.

Kukaan ei tiedä tarkalleen, mitä tämän pienen kaverin päässä liikkui. Mutta kiusaamisen ja ilmeisen itsemurhan välinen yhteys näyttää selvältä.

Jos ihmettelet sitä, miten kiusaaminen voi näyttää siistiltä jonkun mielestä, niin katsokaa vain suosittuja koomikkoja ja heidän vitsejään Valkoisen Talon tiedottajan Sean Spicer'in kustannuksella. Se mitä hupiveikot tekevät Spicer'ille menee paljon pidemmälle kuin perinteinen poliittinen huumori. He ovat henkilökohtaisen tuhoamisen ristiretkellä. Kuten kiusaajat koulussa, he eivät pysty tunnistamaan, että tämä on ihminen, jolla on perhe ja tunteet.

Yhteiskunnastamme on tullut julma ja karkea. Hauska näyttää hauskalta vain jos se tulee toisen ihmisen arvokkuuden tai ihmisyyden kustannuksella. Näyttää siltä, ettei ole rajoja ilkeydelle. Joten syvä epätoivo on laskeutunut Amerikan ja suuren osan maailmasta ylle. Kunnioitus ja empatia on suurelta osin menetetty julkisessa keskustelussa, ja liian usein se on menetetty yksityiselämässä.

10-vuotiaiden tai sitä nuorempien lasten keskuudessa itsemurha on erittäin harvinainen. Luvut kasvavat dramaattisesti kun päästään ikävuosiin 11-14. Tilastot tekevät toisen ylöspäin kääntymisen lukiovuosien aikana. CDC:n mukaan 20 prosenttia lukiolaisista harkitsee vakavasti itsemurhaa tänä vuonna. 15 prosenttia näistä tekee suunnitelman, ja 8.6 prosenttia tekee vakavan yrityksen.

Ihmiset, jotka seuraavat tiiviisti tällaista asiaa, kertovat jyrkästä noususta vain muutaman viime kuukauden aikana. Monet heistä syyttävät Netflix-TV-sarjaa ”13 Reasons Why (13 syytä miksi)”. Tämä ohjelma kuvaa itsemurhaa, joka vaikuttaa selviytyjiin juuri niinkuin itsemurhaiset nuoret toivovat. Itsemurhan jälkeen kaikki ovat pahoillaan ja jokainen ilmaisee rakkautta menetetyn nuoren henkilön puolesta. Ihmiset, jotka eivät olleet mukavia tytölle elämässä, pahoittelevat virheitään sen jälkeen, kun tyttö on poissa. Toisin sanoen se romantisoi itsemurhaa.

Ohjelma saa itsemurhan näyttämään kuin eräänlaiselta kostolta, tai hyvältä tavalta opettaa muille viimeinen oppitunti. Tehdäksemme asiat pahemmiksi, itsemurhalle alttiina olevien nuorien on vaikea tunnustaa teon lopullisuutta – sitä, etteivät he ole mukana nauttimassa kaikesta huomiosta ja katumuksesta.

Kolumnissaan The Guardian -lehdelle, Zoe Williams kirjoitti, ”If there was a list of ways not to portray suicide, this would tick every box (Jos olisi olemassa luettelo tavoista, joilla itsemurha verhotaan, niin tämä ruksaisi jokaisen ruudun.” Hän (she) sanoo, ”'13 Reasons Why'... on kostofantasia, joten se kuvaa itsemurhan tekona, jolla saavutetaan jotakin. Se on tarkoitettu nuorelle yleisölle, joka on erityisen altis tartunnalle ja joka todennäköisesti kokee itsetuhoisia ajatuksia. Se normalisoi ja oikeuttaa teon. Siinä mennään liiallisuuksiin ja liikaa graafisiin yksityiskohtiin itsemurhasta itsestään – joka on nimenomaan Ofcom'in (Yhdistyneen Kuningaskunnan viestintävirasto) suuntaviivoja vastaan koska, onpa se kuinka kauheaa tahansa katsoa, sitä voidaan silti pitää käytännöllisten neuvojen antajana.”

Mielenterveyden asianajajan ja media-kommentaattorin Mark Henick'in mukaan, ”13 Reasons Why... tarjoaa kognitiivisen polun, eräänlaisen tiekartan, joka houkuttelee itsemurhavaarassa olevia uskomaan valheita, joita heidän sairaat mielensä kertovat heille.”

Mutta tämä ei ole vain nuorten keskuudessa vallitseva epidemia. Yhdysvalloissa 20 sotaveteraania tekee päivittäin itsemurhan. Tästä tilastosta kerrotaan usein mediassa syytöksenä Irakin ja Afganistanin sodille. Mutta suurin osa veteraaneista, jotka tappavat itsensä, ovat yli 50-vuotiaita, eivätkä he ole olleet lähelläkään Irakia tai Afganistania.

Asiantuntijat antavat useita syitä tälle uudelle epidemialle, mutta todellisuudessa se kätkeytyy johonkin varsin vanhaan – toivottomuuteen. Vuonna 1976 kirjoitin kirjan nimeltä The Terminal Generation (Viimeisen sukupolven toivo). Siinä sanotaan, ”Ihminen voi elää noin 40 päivää ilman ruokaa, 3 päivää ilman vettä, ja noin 8 minuuttia ilman happea... mutta vain noin sekunnin ilman toivoa.”

Paras vastaus epätoivoon ei ole latteudet, epämääräinen henkisyys, tai edes tiede. Se on toivo. Todellinen toivo todellisilla vastauksilla. Ja se on sitä mitä meillä on Jeesuksen persoonassa – todelliset vastaukset tälle sukupolvelle. Todellinen toivo.

”Mutta toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voiman kautta.” – Roomalaiskirje 15:13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti