Sivuja

Donald Trumpista artikkeleita ja sivustoja

Pastori J.D. Farag'in profetiapäivityksiä vuosilta 2014-20

maanantai 24. joulukuuta 2018

Trumpin vetäytymispäätös Syyriasta epävakauttaa tilannetta Lähi-idässä Israelin harmiksi

Tässä ProphecyNewsWatch -sivustolta suomentamani analyysi tuoreesta presidentti Trumpin päätöksestä vetää amerikkalaiset joukot pois Syyriasta, joka antaa vapaat kädet Iranille ja Venäjälle toimia Syyrian alueella. Tietenkin tämä outo päätös Trumpilta tasoittaa tietä ns. Googin sodalle, jossa Venäjä liittolaisineen hyökkää Israeliin. Kaiken huipuksi johtuen juuri tästä vetäytymispäätöksestä, Yhdysvaltain maltillinen puolustusministeri James Mattis eroaa virastaan nyt vuodenvaihteessa. Siis erittäin merkittävää kehitystä, joka vaarantaa koko maailman turvallisuuden ja rauhantilan. Kaikesta huolimatta Hyvää joulua ja armorikasta uutta vuotta kaikille lukijoille! Autuas toivomme lähestyy (Titus 2:13)!

Trump unleashed: Mattis exit paves way for global chaos

https://edition.cnn.com/2018/12/21/politics/james-mattis-donald-trump-world/index.html

----------------------------

Israel hälytystilassa: Trump-päätös laajentaa Iranin käytävää Syyriaan (Israel On Alert: Trump Decision Will Widen Iranian Corridor To Syria)

http://www.prophecynewswatch.com/article.cfm?recent_news_id=2840



BY YAAKOV LAPPIN/JNS.ORG DECEMBER 21, 2018

Vastauksena Yhdysvaltain presidentti Trump'in keskiviikkoiseen yllätysilmoitukseen vetää kaikki Yhdysvaltojen joukot Syyriasta, Israelin pääministeri Netanyahu antoi lyhyen lausunnon, joka sisälsi kaksi viestiä.

”Tämä on tietysti amerikkalainen päätös”, hän sanoi, korostaen, että se ei ole Israelin paikka kertoa tärkeimmälle kumppanilleen, missä he voivat käyttää joukkoja. Tämä on tärkeä viesti, joka on lähetettävä, kunnioittamaan Amerikan sisäisiä päätöksiä sotilaallisen voiman käytöstä.

Virallisesti Israel ei saa osallistua kiistaan, joka nyt velloaa Yhdysvaltain puolustuslaitoksen ja Trump'in välillä.

Samaan aikaan, Netanyahu'n lausunnosta puuttui mikä tahansa kiitos päätökselle, joka heijastaa todellista huolta Israelin näkökulmasta sille, miten Amerikan poistuminen vaikuttaa alueelliseen valtatasapainoon.

”Tutkimme sen aikataulua, sitä, miten se toteutetaan, ja tietenkin sen vaikutuksia meille”, sanoi pääministeri. ”Joka tapauksessa huolehdimme siitä, että ylläpidämme Israelin turvallisuutta ja puolustamme itseämme tällä alueella.”

Nämä kommentit tuskin ovat lämmintä hyväksyntää. Netanyahu'n lausunto heijastaa peiteltyä varoitusta myrkylliselle alueelliselle toimijalle, jonka on määrä saada välitöntä hyötyä Trump'in askeleesta: Iran.

Islamilainen tasavalta pyrkii levittämään vaikutusvaltaansa, välikäsiään, aseitaan ja terrorismia Lähi-idässä. Sen tavoitteena on luoda valvottavien alueiden verkosto, joka on täynnä aseistettuja järjestöjä, aseita ja ohjusalustoja. Teheran haluaa rakentaa näitä voimavaroja siten, että se voi myöhemmin käyttää niitä hyökkäykseen Israelia vastaan ja kiristää maltillisia sunnivaltioita, jotka seisovat sen tiellä koskien alueellista hegemoniaa.

Amerikkalaisten joukkojen läsnäolo Syyrian itäosassa on vielä osa ”tiesulkua” Iranin suunnitelmille hyökätä Irakista käsin.

Iranin hallinto ja sen eliittijoukkoihin kuuluva islamilainen Tasavaltalaiskaarti (Islamic Republican Guards Corps (IRGC)) haluaa Iranista, Irakista, Syyriasta ja Libanonista ulottuvan maayhteyden. Tällaisen maa-käytävän hallinta antaisi Iranille mahdollisuuden siirtää aseita, shiialaisia militioita ja Iranin sotilaallisia kokoonpanoja idästä Syyriaan, jotka uhkaavat yhtä lailla Israelia ja Jordaniaa.

Uhan vakavuus heijastui tämän vuoden heinäkuun 16. päivän ilmaiskussa, jonka kansainvälinen media luki Israelin syyksi. Tuo isku kohdistui Iranin joukkoihin, jotka näyttivät rakentavan tällaista maayhteyttä. Isku, kohdistuen Syyrian ja Irakin rajalla sijaitsevaan huvilaan, johti kuulemma suureen uhrimäärään Irakin shiia-militioihin kuuluvien jäsenten ja iranilaisten upseerien joukossa.

Lisäraporttien mukaan Iran on myös siirtänyt ballistisia ohjuksia Irakiin ja asettanut ne shiia-militioiden holhoukseen, mikä on johtanut siihen spekulaatioon, että Israel voi käynnistää hyökkäyksiä Iranin etuja vastaan Irakissa.

Tämän vuoden elokuussa, shiialaiset militiat Irakissa väittivät, että vihamieliset droonit ottivat kohteekseen heidän varastotilansa ilmaiskussa, vaikka he eivät tunnistaneet hyökkääjää.

Yritys toimittaa aseita Irakista

Prikaatinkenraali Yossi Kuperwasser, entinen tutkintaosaston johtaja Israelin puolustusvoimien sotilastiedustelussa, sanoi: ”Jos etenkin etelässä olevat Yhdysvaltojen joukot lähtevät alueelta, se merkitsisi sitä, että [Bashar] Assad'in joukot ja iranilaiset saisivat täyden hallinnan Syyriasta. Tämä merkitsisi sitä, että he voisivat yrittää toimittaa aseita Iranista Irakin kautta Syyriaan ja sitten Libanoniin, eikä siellä ole mitään välissä heidän pysäyttämisekseen ... tämä on se, missä ongelma makaa.”

Kuperwasser viittasi amerikkalaisiin erityisjoukoihin, jotka sijaitsevat lähellä Tanaf'ia, joka on lähellä Syyrian, Irakin ja Jordanian rajoja. Yhdysvaltain joukkoja on myös sijoitettuna kauemmas pohjoiseen, lähelle Turkin rajaa, jossa ne työskentelevät kurdiyksikköjen kanssa.

Kuperwasser, joka toimi myös entisenä pääjohtajana kansainvälisiä asioita ja strategiaa hoitavassa ministeriössä (former director general of the Ministry of International Affairs and Strategy), sanoi: ”On totta, että alkuperäinen tehtävä, päästä eroon ISIS-joukoista, on enemmän tai vähemmän toteutunut. Mutta kysymys kuului, että tarvittaisiinko Yhdysvaltain joukkoja Syyriassa vielä huolehtimaan Iran-ongelmasta vai ei.”

Israel Project -järjestön kysyessä, voitaisiinko Teherania rohkaista tällä liikkeellä, Kuperwasser vastasi, että ”iranilaiset tulevat olemaan voimaantuneita ja tuntevat itsensä paljon voimakkaammiksi”, lisäämällä, että ”ei ole täysin selvää, etteikö Islamilainen Valtio voisi ilmaantua uudelleen, ottamalla vaarin heidän vihollistensa heikentymisestä tällä alueella, ja näin he kykenisivät uudelleennousuun.”

Hän korosti, että Israel ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, joita se tarvitsee puolustaakseen itseään, eikä koskaan odottanut Yhdysvaltojen suojelevan sitä sotajoukoillaan.

'Se on erittäin epävakaa tilanne'

”Tämä ei ole ongelma. Ongelmana on se, että meillä on yhteinen vihollinen”, Kuperwasser totesi. ”Ja Yhdysvaltojen joukkojen tarkoitus Syyriassa oli toimia niitä yhteisiä vihollisia – Islamilaista Valtiota, jotka ovat ultra-radikaaleja sunneja, ja toiseksi, ultra-radikaaleja shiioja, iranilaisia – vastaan. Amerikan läsnäolo siellä oli merkittävä este iranilaisten tiellä, jotka yrittivät muuttaa koko Syyrian heidän valvonta-alueekseen. Joukkojen siirtäminen pois tekee iranilaisille helpommaksi valvoa Syyriaa kokonaan. Tämä ei ole jotakin, johon Israelilla olisi ollut sanansijaa. Amerikkalaiset voivat päättää itse heidän roolistaan.”

Venäjä puolestaan, joka on noussut Yhdysvaltojen katkeraksi kilpailijaksi alueella, tulee olemaan ”hyvin tyytyväinen” Trump'in päätöksestä, Kuperwasser totesi, ja ”se tulee saamaan enemmän vapaita käsiä Syyriassa tapahtuvan toiminnan valvomiseksi.”

Todellakin, pian Trump'in ilmoituksen jälkeen, Venäjän presidentti Vladimir Putin tervehti ilolla liikettä, kutsuen sitä ”oikeaksi päätökseksi”.

Kuperwasser huomautti, että Venäjä on ollut kykenemätön pitämään Iran todella poissa Etelä-Syyriasta, vastakkaisista lupauksista huolimatta.

”He teeskentelevät huolehtivansa Israelin huolenaiheista. Syyrian eteläosassa, he ilmoittivat taas, että he onnistuivat vetämään Iranin joukot kauemmaksi Syyrian ja Israelin välisestä rajasta, 100 kilometrin päähän”, hän sanoi.

”Mutta tosiasia on, että Syyrian joukot, jotka on sijoitettu Golanin kukkuloille, eivät ole täysin syyrialaisia. Jotkut niistä joukoista ovat itseasiassa alisteisia Iranin ja Hizbollah'in käskyvallalle. Ja vaikka niillä on syyrialainen identiteetti, ne tosiasiassa ottavat määräyksiä vastaan iranilaisilta ja Hizbollah'ilta. Tämä on tilanne, josta olemme hyvin huolissamme, ja en usko, että venäläiset tekevät tarpeeksi varmistaakseen, että näin ei tapahdu”, Kuperwasser varoitti.

Venäjä on kuitenkin tehostanut ponnistelujaan sen vakuuttamiseksi, että iranilaiset eivät saa tuotua aseita Syyriaan. Jos Venäjä voi jatkuvasti vähentää Iranin asekauppaa, se auttaisi vakauttamaan aluetta, hän väitti.

Silti hän varoitti: ”Se on hyvin epävakaa tilanne, ja meidän on odotettava ja katsottava, toimivatko iranilaiset todella tavalla, joka estää Syyriassa vakauden ja rauhan, ja vielä jatkoksi, muuttavatko he Libanonin epävakaaksi alueeksi.”

Tuoreet IDF:n paljastukset Hizbollah'in hyökkäystunneleista, sekä Iranin ja Hizbollah'in yritykset rakentaa täsmäohjuksille tarkoitettuja paikkoja Libanoniin, ovat esimerkkejä toimista, jotka epävakauttavat aluetta.

Monien kysymysmerkkien ollessa edelleen ilmassa, yksi asia näyttää olevan selvä Trump'in ilmoituksen jälkeen: Venäjä vakiinnuttaa valvontansa Syyriasta, ja Moskovan suhde Israeliin tulee olemaan vielä tärkeämpää, johtuen siitä valtatyhjiöstä, jonka Trump jättää alueelle.

Kuperwasser tarjosi yksinkertaisen kaavan Israelin ja Venäjän suhdetta koskevan dynamiikan ymmärtämiseksi.

”Venäläiset eivät halua päätyä kohtaamaan Israelin lentokoneita Syyriassa”, hän sanoi. ”Keino välttää se on varmistaa, että iranilaiset eivät tuo aseita Syyrian maaperälle, koska Israel ei siedä tällaisia toimituksia. Paras tapa välttää kitkaa on vain vakuuttaa iranilaiset olemaan tuomatta aseita maahan.”

Originally published at JNS.org - reposted with permission.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti