Tietoja minusta

Oma kuva
Olen 53-vuotias poikamies ja ex-nokialainen. Ennen urheilin maallisesti, mutta nyt kilvoittelen hengellisesti päästäkseni maaliin (1 Kor. 9:24-27). Ja sitä lujempi on meille nyt profeetallinen sana, ja te teette hyvin, jos otatte siitä vaarin, niinkuin pimeässä paikassa loistavasta lampusta, kunnes päivä valkenee ja kointähti koittaa teidän sydämissänne. (2 Piet. 1:19) NIV-käännöksestä mottoni: Have nothing to do with the fruitless deeds of darkness, but rather expose (=paljastaa) them. (Efesolaiskirje 5:11) sekä tietenkin "Sillä ei ole mitään salattua, mikä ei tule ilmi, eikä kätkettyä, mikä ei tule tunnetuksi ja joudu päivän valoon." (Luukas 8:17)

Hae tästä blogista

Tässä tuon esille aikaamme koskevia profeetallisia katsauksia Raamatun profetioiden valossa. Näihin kuuluu myös eksytysten paljastaminen, koska Jeesus varoitti niistä (Matt. 24:4-5,11,23-26). Olen toiminut Cutting Edge Finland -sivuston toisen toimittajan virassa omilla kirjeilläni ja artikkeleiden suomentajana nimimerkillä "nokialainen". Tähän pyrin aina silloin tällöin myös panemaan suomennettuja artikkeleita englanninkielisistä profeetallisista sivustoista sekä tietenkin omia kirjoituksiani.

lauantai 10. kesäkuuta 2017

Donald Trump ja menestysevankeliumi kulkevat käsikädessä?!

Tässä hyvin ajankohtainen suomentamani artikkeli The Christian Post -verkkosivustolta, jossa pohditaan Donald Trumpin valinnan presidentiksi yhteyttä menestysevankeliumiin ja sen kannattajiin, jotka ovat olleet tukemassa alusta lähtien Trumpin presidenttiyttä ja vaikuttaneet mm. hänen vaali-iskulauseisiinsa. Onpa Trumpin nykyisinä neuvonantajinakin mennaripastoreita. Siis on hyvä esittää kysymys, että yhdistyykö Trumpin uskonnollinen ideologia, joka on peräisin Norman Vincent Peale'lta, nykyiseen helluntailaiskarismaattiseen menestysteologiaan, kun tiedämme, että Trump on hyvin varakas ja menestysevankeliumi, joka on väärää evankeliumia, palvoo maallista menestymistä rahallisen ja aineellisen rikastumisen muodossa. Mutta mitä Raamatun vihjaama uudestisyntyneitten kokema menestys todella tarkoittaa?

Tämän artikkelin alkupaloina voisi lukea seuraavan suomennoksen huhtikuulta 2017:

http://nokialainen.blogspot.fi/2017/04/donald-trump-ja-menestysteologit-hanen.html

--------------------------

Trump on 'mahtavin esimerkki menestysevankeliumin menestyksestä', sanoo asiantuntija

BY BRANDON SHOWALTER , CP REPORTER
Jun 8, 2017 | 11:03 AM

http://www.christianpost.com/news/trump-most-stunning-example-success-prosperity-gospel-186881/

Uskontotutkija, joka tutkii menestysevankeliumia, väitti, että Donald Trump edustaa ”upeinta esimerkkiä” tämän teologian menestyksestä.

President Donald Trump speaks in the Rose Garden at the White House on May 4, 2017.
(PHOTO: WHITE HOUSE/SCREENGRAB)

Washingtonissa toimivan eettisen ja julkisen politiikan keskuksen (Ethics and Public Policy Center) sponsoroimassa Faith Angle -foorumissa Miami'ssa viime kuussa, Kate Bowler, joka on historian professori Duke Divinity School'issa, purki nyansseja siitä, mihin usein viitataan ”terveyden ja vaurauden evankeliumina” tai ”menestysteologiana”, merkittävien uskontotoimittajien edessä. Monien muiden asioiden ohella hänen kirjansa, Blessed: A History of the American Prosperity Gospel, tekee tutkimusmatkan menestysopetuksen alkuperään ja ulottuvuuksiin, miten tällainen opetus ilmenee Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa, sekä miten se ruokkii amerikkalaista ”jokainen on oman onnensa seppä” -ihannetta.

Dr. Kate Bowler, assistant professor of history
at Duke Divinity School,
 at Faith Angle Forum, May 7-9, 2017,
Miami Beach, Florida.
(PHOTO: RODRIGO VALERA PHOTOGRAPHY)
”Kun aluksi kirjoitin kirjaani Blessed, ajattelin, että minun tehtäväni oli ennenkaikkea selittää, miksi yksi Amerikan historian pilkatuimmista kristillisistä liikkeistä ei ollut pelkästään naurunaihe. Halusin, että heidät otettaisiin vakavasti, kuten meillä historioitsijoilla on tapana sanoa, huolimatta liikkeen maineesta olla tunteileva ja mielistelevä”, Bowler selitti.

Kuitenkin hänestä tuli pian sympaattinen liikkeen kyvylle olla kosketuksissa ihmisten syvimpien halujen kanssa.

Jopa sen laajan televisionäkyvyyden ja bestseller-kirjoillaan saamiensa rahojen kanssa, ”menestysliike on aina himoinnut sitä, mitä sillä ei vielä ole”, hän jatkoi.

Seurakunnat, missä tätä opetusta edistetään, tunnetaan joskus palvontamenoista, jotka ovat markkinasuuntautuneita ja viihteeseen taipuvaisia. Tämä tuo mukanaan joitain ainutlaatuisia tapauksia, hän selitti, mainiten pastorin, joka kerran taisteli tukehtumista vastaan johtuen kirkon ilmankostuttimen päästöistä, kun hän yritti puhua.

Vaikka sitä on vaikea määritellä tarkasti, koska tästä teologiasta on olemassa eri asteita ja muunnelmia, niin pelkkä maininta ”menestysevankeliumista” riittää tuomaan joitain negatiivisia reaktioita monilta kristityiltä. Huomattavat reformoidut teologit, kuten John Piper ja evankelikaalinen bloggaaja Tim Challies, ovat ilmaisseet lujan tuomitsemisensa menestysopetukselle ja leikkisälle palvonnalle.

Menestysevankeliumia saarnaavat seurakunnat ovat ”suosikki-syntipukkeja” kriitikoille, jotka haluavat räjäyttää ahneet kapitalistit, Bowler sanoi, mutta jos joku ajattelee, että ne ovat ainoita seurakuntia ongelmallisine kysymyksineen taloudellisten resurssien käytön suhteen, niin he ovat väärässä.

”Menen usein kirkkoon, joka käyttää enemmän rahaa urkuihinsa ja värilliseen lasitavaraansa, kuin se käyttää ruusupuutarhaansa ja hautausmaiden ylläpitoonsa, taikka hyväntekeväisyyteensä”, Bowler myönsi.

”Se on syyte meille kaikille”, hän lisäsi.

”Poliitikot ja kaupunginjohtajat voisivat etsiä tukea menestyssaarnaajilta tietyillä tavoilla, mutta koska liikkeen julkinen profiili on hämärä, he eivät ole koskaan etsineet keinoja heittäytyäkseen avoimesti heidän asialleen”, Bowler totesi.

Kuitenkin kaikki tämä on muuttunut yhden miehen myötä, joka nyt asuu Valkoisessa Talossa.

”Donald Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, jonka uskonnolliset impulssit nousevat amerikkalaisesta menestysevankeliumista”, Bowler väitti.

”On hyvin tiedossa, että Trumpin perhe otti osaa Marble Collegiate -seurakunnan tilaisuuksiin New York City'ssa, joka on amerikkalainen reformoitu kirkko … jonka yrittäjäpastori Norman Vincent Peale saarnasi teologiaa, josta tuli myös hänen henkilökohtainen brändinsä.” [Peale oli muuten 33. asteen vapaamuurari, ks. esim. https://www.youtube.com/watch?v=mhED5pg3gQ0. Suom. huom.]

Useat pastorit, jotka kannattavat tätä teologiaa, olivat Trumpin kanssa vaalikiertueella ja palvelevat nykyisin neuvonantajina presidentille. Paula White'a, Trumpin pitkäaikaista ystävää, joka kiistatta on yksi läheisimmistä hengellisistä vaikuttajista Trumpille, kutsutaan usein menestyksen saarnaajaksi, ollen leima, jonka hän kiistää, kertoen Christian Post'ille haastattelussa viime vuonna, että häntä syytetään kaikenlaisista asioista.

”Ensimmäistä kertaa Amerikan historiassa, vastavalittu presidentti kääntyi vaistomaisesti kohti menestysajattelijoita muokatakseen uskonnolliset näkemyksensä siitä, mikä voisi 'tehdä Amerikasta jälleen suuren'. Kun Trumpin yhteydet positiiviseen ajatteluun ja helluntailaiseen menestysevankeliumiin yhdistetään hänen räikeän amerikkalaisen poikkeuksellisuutensa kanssa, voimme nähdä, että kolme tekijää sille, mikä historiallisesti muodostaa menestysevankeliumin, ovat yhteenkudottuja. Trump on lyhyesti sanottuna menestysevankeliumin uskonnollinen kolmisäie (trifecta)”, Bowler sanoi.

Trump on myös ehkä ”mahtavin esimerkki menestysevankeliumin menestyksestä luomalla vision oman onnensa rakentavasta amerikkalaisesta (self-made American)”, hän väitti.

Silti ”menestysevankeliumin” olemus on kiistanalainen asia ja termiä tuntuu käyttävän yksinomaan sen vastustajat halventavalla tavalla.

Bowler piti tärkeänä esityksessään erottaa menestysevankeliumin ”kova” ja ”pehmeä” muoto.

”Kova menestys” keskittyy usein rahaan ja joskus edustaa spekulaatioita ”lopun aikojen varallisuuden siirrosta”, missä oletetaan, että Jumala petkuttaa pahan maailman järjestelmiä suodakseen merkittäviä taloudellisia voimavaroja uskollisille uskovaisille. Sitä vastoin ”pehmeä menestys” korostaa rutiininomaisesti ”hengellisiä ja aineellisia uudistetun mielen hyötyjä”.

Kuitenkin tällaista ”kovan” ja ”pehmeän” erottamista vältellään menestysevankeliumin arvostelijoiden taholta, jotka pitävät opetusta kaikkinensa hyökkäyksenä evankeliumia vastaan, kuten Etelän babtistien Russell Moore esitti suuntapuheessaan kristinuskon perusteita koskevassa Erasmus-luennossaan viime lokakuussa.

Mutta leveä kuilu todellakin erottaa liukkaan TV-saarnaajan, joka julistaa, että se on Jumalan tahto, että hänellä on useita Gulf Stream -suihkukoneita samalla kun kerjää katsojilta lahjoituksia ja vilpitön kristitty uskoo, että Jumala ilahtuu rahan antamisesta siunaamalla hänen lapsensa ja että siunaus saattaa olla aineellista.

Kysymyksiä ja vastauksia -tuokion aikana Bowler'ilta kysyttiin, että onko olemassa yhteyttä menestysevankeliumin kielenkäytön, joka kyllästää amerikkalaista kulttuuria, ja Trumpin kyvyn käyttää sitä tehokkaasti hyväksi niin että se vaikutti vaalien lopputulokseen välillä.

”En tiedä onko olemassa yhteyttä ihmisten määrissä, jotka uskovat, että Jumala palkitsee ihmisiä terveydellä ja vauraudella ollen niitä, jotka todella käyvät näissä seurakunnissa tai jos se on jotain, jota he saavat Oprahilta”, hän vastasi. ”Se on hyvin suuri osa vedestä, jossa jokainen ui, niin että lukujen ilmoittaminen seurakunnan kävijämäärän muodossa tulee olemaan todella vaikeaa.”

"I don't know if there's a relationship between the number of people who believe that God rewards people with health and wealth as those who actually attend those churches or if it's something that they get from Oprah," she replied. "It is so much a part of the water everyone's swimming in that naming numbers in terms of congregational attendance is going to be really tough."

Kuitenkin vaikka se on mahdotonta kartoittaa tämän kielenkäytön vaalivaikutuksen laajuutta, niin menestysevankeliumi loi joitakin ”kulttuurisia ja ideologisia edellytyksiä”, jotka selittävät Trumpin nousun, hän totesi.

Joulukuun alussa Christian Post haastatteli kahta tutkijaa Assemblies of God -instituutioista, jotka eivät nielleet menestysopetuksen ja kristinuskon helluntailaiskarismaattisten ilmaisujen sidonnaisuutta, siinä valossa miten merkittävimmät sanomalehdet, kuten Washington Post väitti, että Trumpin valinta viestitti eräänlaista ”riemuvoittoa” menestysevankeliumille.

”Niille, jotka ovat menestysteologian kannattajia”, sanoi Wave Nunnally, joka on Biblical Studies at Evangel University'n (evankelisen raamattututkimuksen yliopiston) professori, ”jos he haluavat väittää, että Trumpin voitto on menestysevankeliumin voitto, niin heillä on ongelma, este ylitettäväksi. Ja se on se, että Trump ei ole menestysevankeliumi-uskovainen.”

Trump voi olla varakas, mutta hän ei hankkinut rikkauttaan menestysevankeliumin jumalallisen kaavan avulla, hän väitti. Ja, hän lisäsi, menestysteologia ei noussut esiin varhaisesta, klassisesta helluntailaisuudesta.

Varhaisen helluntailaisuuden fokus oli sama, joka löydetään Apostolien tekojen luvusta 1:8, ”ollen voimaannuttamista tehokkaampaan palvelutyöhön Jumalan ja lähimmäisen suhteen”, Nunnally sanoi, huomauttaen, ettei sillä ollut mitään tekemistä rikkauden keräämisen kanssa.

Samalla tavalla, Alan Ehler, joka on Etelä-itäisen yliopiston kristillisten ministeriöiden ja uskonnon instituutin dekaani (dean of the College of Christian Ministries and Religion at Southeastern University), Floridan Lakeland'issa olevassa helluntaikoulussa, kertoi Christian Post'ille, että hän ei usko Trumpin vaalivoiton merkitsevän menestysteologialle vahvempaa asemaa maassa.

Hän myönsi kuitenkin, että eräät helluntailaiset kristityt alkoivat valitettavasti ylikorostaa ”uskon ajatusta, että on välttämätöntä nähdä se, että rukouksiin on vastattu ja lukea kaikki Raamatun lupaukset Jumalalta ja erityisesti Jeesukselta”. Tämä oli joissakin tapauksissa Norman Vincent Peale'n ”power of positive thinking (positiivisen ajattelun voima)” -sanoman valitsemista osaksi heidän teologiaansa, hän sanoi.

Niinpä kun Kristus kertoi opetuslapsilleen Johanneksen luvussa 14, että ”sinä voit anoa mitä tahansa nimessäni ja minä annan sen sinulle, niin ihmiset sanovat, 'Hyvä on, minä aion pyytää ja mitä minä anon, sen minä saan',” Ehler selitti.

”Haasteena on löytää tasapaino, eli sanoa, kuinka voimme olla ihmisiä, jotka ymmärtävät, että evankeliumi on sekä tämänhetkistä että ei ihan vielä olevaa, kun Jeesuksen työn elämässämme pitäisi muuttaa elämisen rutiiniamme tällä planeetalla samoin kuin antaa meille ikuisuus hänen kanssaan.”

--------------------------------

Lopuksi mainitsen, että kristitty amerikkalainen saarnamies, megakirkon pastori ja evankelista, Greg Laurie, joka on kuulemma puhunut voimakkaasti menestysevankeliumia vastaan, järjestää huomenna 11.6.2017 Arizonan Phoenix-stadionilla vuosittaisen ja maanlaajuisen ilmaisen evankelioimistapahtuman Harvest America 2017, jonne odotetaan tuhansia ihmisiä. Christian Post -verkkosivusto mainostaa sivuillaan tätä tapahtumaa.

http://assetsvideocmcigroup-29b4.kxcdn.com/videos/580/360.mp4

Harvest America 2017 - University of Phoenix Stadium - June 11 2017

https://www.youtube.com/watch?v=SEEC0_oIvjs (31.5.2017)

Harvest America 2017 Promo

https://www.youtube.com/watch?v=CX_gRQX-pck (6.3.2017)

------------------

Vieraskirja-viestini 10.6.2017 klo 17:21:02

Nyt on tehtävä päätös mitä seurata -- hyvää vaiko pahaa?

James Comey is a Witness and a Warning to Christians: WAKE UP!

https://www.youtube.com/watch?v=WhNcEKrKzlM (9.6.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Google Website Translator Gadget

Hae tästä blogista (täsmähaku)

Loading

Lukijat (jos lukijat ei näy, mene osoitteeseen nokialainen.blogspot.com.br)

Sivuja

Donald Trumpista artikkeleita ja sivustoja

Blogiarkisto

Uusi Vieraskirja (sis. ajankoht. linkkejä) -- Guestbook and The Conversation Forum (alkoi 25.3.2015)

Uskovan miehen viesti Israelin tilanteesta (Vihreiden rokotuspassien käyttöönotto 21.2.2021) eli video otsikolla Hälytyskellot Israelista NYT!

Katso Tämä Ennen Kuin Harkitset K-Rokotteen Ottamista! (Bill Gates ja Tuleva Koronarokote)

Pakkorokotetut vanhukset kuolevat koronapiikkeihin hoivakodeissa. Ilmiantajan kuvaa hoivakodista Saksassa.

USA:n vaalipetos 2020 eli ns. Italygate Maria Zack'in ja kumppaneiden seuraamana (tuoreita uutisia)

45 Biblical Reasons Donald J Trump is the Antichrist - FULL VIDEO | Bible Prophecy 666

EKSYTTÄVÄ VÄÄRÄ ISRAEL YSTÄVYYS - KANSAKUNTIEN LIITTÄMINEN JERUSALEMIN 3. TEMPPELIN RAKENTAMISEEN JA SEN UHREIHIN (Petri Kuusela Facebookissa)

Amerikan vapaamuurari-perustajaisät omistivat maan Saatanalle vuodesta 1791, 1890-luvun loppupuolelle (Cutting Edgen artikkeli)

Paul Begleyn ajankohtaisprofeetallinen YouTube-kanava -- uusia videoita päivittäin maailman tilanteesta

Thomaksen NWO-blogi -- uusi maailman (epä)järjestys (tässä julkaisu: Suomi ja NWO)

E-mail: nokialainen.info (at) gmail.com